Spring naar inhoud

De Moeren

De Moeren is een grensoverschrijdend poldergebied aan de grens tussen België en Frankrijk. In eerste instantie zal je hierbij niet direct denken aan een natuurgebied en dat is het feitelijk ook niet. Door de zeer goede landbouwgrond biedt het plaats aan uitgestrekte akkers maar het is tevens ook een broedplaats voor agrarische natuur. Zoals iedere polder kan je genieten van uitgestrekte vergezichten. Aan het begin van de ochtend en tegen zonsondergang loop je er kans om reeën te zien.

De Moeren is een van de vijf kerngebieden in Vlaanderen waar terreinmaatregelen bestaan in het kader van het “soortbeschermingsprogramma voor de grauwe kiekendief”. Door deze maatregelen worden zogezegde vogelakkers aangelegd. Door een goede samenwerking tussen onder meer de VLM, landbouwers en actieve natuurbeschermers proberen we de grauwe kiekendief aan te trekken. We hopen hierdoor dat hij zich hier gaat vestigen. Ook andere vogels zoals bijvoorbeeld  Kwartels, Veldleeuwerikken, Bruine kiekendieven en andere roofvogels hebben baat bij de aanleg van vogelakkers. Een vogelakker bestaat uit een aangelegde akker van luzernestroken afgewisseld met stroken van graan, gras en kruiden. Het is een meerjarige maatregel waarvoor met landbouwers door de VLM een vijfjarige overeenkomst wordt afgesloten.

De Moeren is bij uitstek geschikt om er met de fiets op uit te trekken. Voor wandelaars en natuurliefhebbers is er KIEKT E KIR IER, een uitgewerkte route van 3,5 km. Deze is als begeleide wandeling te boeken maar ook zelfstandig te doen. Neem hiervoor contact op met Natuur aan de Kust. Het startpunt hiervoor is Café Saint Antoine waar je ook heerlijk iets kan gaan drinken.