Spring naar inhoud

Houtsaegerduinen en Kerkepannebos

De Houtsaegerduinen en het aangrenzende Kerkepannebos vormen een waardevol stukje groen tussen De Panne en Sint-Idesbald (Koksijde). Het droge duinlandschap van de Houtsaegerduinen ( ca. 80ha.) behoort tot de best ontwikkelde van de hele kust en het Kerkepannebos is één van de oudste bosjes aan de kust. Het gebied heeft een gevarieerde begroeiing en is rijk aan zangvogels. Omdat er veel besdragende struiken zijn is het een voedsel en rustgebied voor doortrekkende vogels als de zwartkop, tuinfluiter, roodborst, zanglijster en de kneu. Bij het beheer van het gebied wordt al een aantal jaren een kudden met schapen en geiten ingezet. En met een beetje geluk kom je ook nog de ezels tegen die als vaste bewoners helpen met de begrazing.

Je kan dit ingesloten stukje natuur ontdekken aan de hand van 3 korte wandelpaden. Op ca. 2 km wandelen is het bezoekerscentrum Duinpanne. Aan de parking en ingang van het gebied aan de Noorddreef kan je iets eten en drinken bij frituur De Oosthoek.

Dit gebied is vrij toegankelijk. Voor meer informatie en beheer: Agentschap voor Natuur & Bos.